Tutumutti

Rajzeszközök gyerekeknek, amiket mindenképpen érdemes kipróbálni

2017. április 19. - Tutumutti

Ígértem a nyugodt kreatívkodás körülményeinek megteremtéséről szóló posztban, hogy lesz még bejegyzés a kézműves eszközökről. Kezdjük is az alapkészlettel, a rajzoláshoz kapcsolódó eszközökkel: jöjjenek a ceruzák, zsírkréták, filcek, papírok stb.

rajzeszkozok_gyerekeknek.png

Elöljáróban a lényeg:

  • Kezdjünk az alapokkal! Ha a kisgyereknek, aki épp csak ismerkedik a rajzolással, túl sok opciót kínálunk, nehezen tud választani, a tevékenységre koncentrálni, és a kreativitása kibontakoztatásában is gátoljuk ezzel. Az pedig úgyis menet közben derül majd ki, mivel alkot legszívesebben a gyerkőc.
  • Válasszunk az életkornak megfelelő eszközöket! 
  • Nem fontos ám a legdrágább, legprofibb cuccokat beszerezni - elvégre nem kiállításra készülünk. Ha a kicsi még nem tud vele megfelelően bánni, akkor pedig egyenesen felesleges.
  • Azért törekedjünk jó minőségű termékeket beszerezni. Megbízható márkát nem túl drágán is vásárolhatunk.

Lássuk a rajzoláshoz használt eszközöket fajtánként!

Ceruza

Beszerzéskor érdemes figyelembe venni az alábbi szempontokat:

  • Élénk színe legyen.
  • Ne törjön ki állandóan a hegye.
  • A túl kemény ceruzáknál nincs rosszabb (rajzoláshoz 6B, 8B keménységű ajánlott).
  • Ceruzarágcsáló művészeknél az is számít, hogy ne legyen mérgező a borítása. Ezt sajnos általában nem tüntetik fel a csomagoláson, ezért ha biztosra szeretnénk menni, válasszunk natúr, lakkozatlan cerkát.
  • Totyogóknak érdemes háromszögletű, vastagabb ceruzákkal kezdeni a grafikus munkásságot. 
  • A beszerzéskor ne feledkezzünk el a radírról, hegyezőről sem. Kis túlzással megállapítható, hogy ahány cerka, annyi féle hegyező - mi 4 fajtát használunk. Nem két fillérbe kerülnek, viszont jó esetben hosszú évekig szolgálnak bennünket.

Formák, amik közül általában választhatunk:

  • háromszögletű: könnyű megfogni, a pedagógusok is ezt javasolják, mert helyes ceruzafogásra készteti a gyerekeket,
  • hatszögletű,
  • kerek: csúszik a gyerekkézben, nem javasolt,
  • illetve vannak bordázott felületűek, szintén a helyes fogást segítendő.

Jöjjenek a márkák:

Bevallom, nem próbáltuk ki az összeset. Így aztán személyes tapasztalataimat egy korábbi ceruzateszttel egészítettem ki, hogy teljes legyen a paletta.

ceruzamustra_1.png

  • A Herlitz Triangular nem kiemelkedő, de jó minőségű termék kedvező áron.
  • A hatszögletű Herlitz ceruzák esetében viszont zavaró lehet a "faszínű" külső, ami miatt nehezebb beazonosítani a színeket. De ár-érték arányban abszolút a Herlitz termékek a befutók!
  • A Faber Castellnek nagyon szépek a színei, a nagyobb készletek arany és ezüst színeket is tartalmaznak, emiatt különösen népszerűek. Viszont ahol még sokszor legurul az asztalról a ceruza, ott nem ajánlott sem a vastagabb, sem a vékonyabb fajta, mert a bele sajnos mindkettőnek könnyen törik. Nagyobb gyerekeknél persze fel sem merül ez a probléma, de a kicsiknél (nálunk legalábbis) sajnos igen. Személyes véleményem szerint túl drága ahhoz, hogy bosszankodva tövig hegyezzem az egész készletet. :(
  • Maped Color' Peps: jó minőségű termék középkategóriás áron.
  • Ico Creative Kids: úgyszintén. :)
  • Koh-I-Noor Triocolor: szép telítettek a színei, de sajnos elég drága.
  • Stabilo Greencolors: különösen élénk színekkel rendelkezik. Külön plusz pont, hogy a csomagolása újrahasznosított papírból készült. Hatszögletű, közép árkategóriás.
  • Stabilo Trio Thick: vastag, háromszögletű, jól fedő, élénk színekkel, puha béllel.
  • Extra vastag, négyszögletű ceruza a LAMY 3plus: ha véletlenül szembe találkozunk vele valahol és pénztárcánk engedi, mindenképpen érdemes beszerezni az apróságoknak is. Csinos textil ceruzatartóval is kapható.
  • A LAMY 3plus könnyebben elérhető alternatívája a Stabilo Woody 3 in 1, azzal a csepp hátránnyal, hogy nem szögletes a kialakítása. Mindkét márkára jellemző, hogy tűhegyesre faragni lehetetlenség, finom, vékony vonalak húzására nem alkalmasak. Viszont zsíros a textúrájuk, mint az anyaföld. :) Nagyon élénk a színük, a velük készített rajzok leginkább a zsírkrétás művekre hasonlítanak. Külön pozitívum, hogy miután kiszíneztük az alkotást, vizes ecsettel átfesthetjük és így már festményszerű kinézete lesz. Csak szebb, mintha ecsettel dolgoznánk, mivel előzőleg a ceruzával pontosabb rajzot készíthetnek a gyerekek, mint a vizes ecsettel. 

Zsírkréta

Pár példa különböző korosztályoknak:

Kicsiknek ajánlott az alábbi, műanyag tokba bújtatott kréta, mert nehezen törik és kevéssé maszatolódik:

crayola-5-darabos-csavarozhato-zsirkreta-1.jpg

Nagyobbaknak, akiknek fontos a külcsín:

20170410140021-truck.jpg 

A Djeco pasztellgél vastagon, szép egyenletesen fog. Aprólékos színezésre nem használható, viszont nagyon könnyen siklik a papíron, emiatt élmény vele az alkotás. Rúzsszerűen kitekerhető, állaga leginkább a zsírkrétáéra hasonlít, színe szép élénk. djeco_pasztellgel.jpg

Hogy miért nem ajánlott akkor a kicsiknek? Mert törik, mint a veszedelem! A nagyfiam tudna ám vigyázni rá, ha hagynák. :)

Egy kis összehasonlítás (bocs a szürke háttérért, ezt most tudjuk be a viszontagságos időjárásnak):

rajzeszkozok_gyerekeknek-2.pngFilctoll

A filctollak kimeríthetetlen tárházából álljon itt most 4 példa:

A cseppeknek való, vastag és mosható változat:

crayola-mini-lemoshato-vastag-filctoll-14db-1.jpg

A csillámos:

20170310125550-csillam.jpg

 

Varázsfilc:

Ez biztos, hogy nem maszatol, ugyanis csak a speciális papírra írva jelennek meg - pár másodperc múlva - a színek.  Érdemes kipróbálni, remek móka vele az alkotás.

crayola-color-wonder-maszatmentes-filctoll-10-db-1.jpg

crayola-color-wonder-maszatmentes-rajztomb-30-lapos-1.jpg

Textilfilc:

A hobbiboltban darabonként kapható termékek jobb minőségűek (kevésbé maszatolódnak el és kopnak a mosásban), mint a speciálisan gyerekeknek ajánlott készletek. Nyilván drágábbak is. :( 

Minek a gyereknek textilfilc? Hamarosan megmutatom, milyen pólókat készítettünk együtt a fiúkkal!

Csillámos ragasztó

Elárulná valaki, miért hívják ragasztónak? Inkább festékhez hasonlít, azzal a különbséggel, hogy nem szükséges hozzá ecset. Kiemelkedik a térből - mintha pl. fogkrémmel rajzolnánk. Nagyon szeretik a gyerkőcök, mert ha csak krikszkrakszot rajzolnak vele, akkor is szép eredményt kapnak, hiszen csillog-villog. Nálunk általában absztrakt alkotások születnek ezzel az eszközzel. :)

Elég nehéz kierőszakolni a festéket a tubusból, picurkák általában nem boldogulnak vele, ha mégis sikerül nekik, akkor meg pár másodperc alatt az egész tubus tartalma (jobb esetben) a papíron landol. Nagyobb művészeknek való - kicsik használhatnak csillámos filctollat alternatívaként, ha mindenképpen villódzásra vágynak. :)

Most épp Crayola márkát használunk ebből a termékből. A Crayola sok kimosható kreatív eszközzel rendelkezik (ezt a tulajdonságot a dobozon fel is tüntetik), ezeket nem szükséges folttisztítóznunk. Ha ez fontos szempont, akkor érdemes barátságot kötni az eszközeikkel a weboldalukon.

crayola-mini-csillamos-ragaszto-16db-1.jpg 

Pont ennél a csillámos ragasztónál ez számít, mert más márkák bizony könnyen maradandó nyomot hagynak a ruházaton. Leteszteltem, a Crayola termék kijön a mosásból 30 fokon.

Papír

A fénymásoló papír használható, de nem a legideálisabb választás kicsiknek: könnyebben összegyűrik, és ha túl vehemensen színeznek, akkor bizony könnyen kilyukaszthatják. Épp ezért a legjobb megoldás számukra a vastagabb rajzpapír. Füzetet is vásárolhatunk, a kemény fedelű különösen praktikus kertben és autóban.

Ha nagyszabású projektben gondolkozunk, vásároljunk nagy barna csomagolópapírt, vagy az Ikeában kapható papírtekercset. 

mala-rajzpapir-tekercs_28063_pe114621_s4.JPG

Mi a családi bulikon a rokonságot rendszeresen sütőpapírra rajzolt egyedi terítővel tiszteljük meg. :)

Nyilván nem az a cél, hogy minden kacatot megőrizzünk, de járjunk nyitott szemmel: ha ajándékba (pl. újság mellékleteként) kapunk egy nagy posztert, amire nincs szükségünk, terítsük le a padlóra, hadd rajzoljanak a hátoldalára a gyerekek. Ugyanígy a kartondobozt is feldarabolhatjuk, vagy használhatjuk egészben is rajzoláshoz (akár úgy is, hogy belehelyezzük a gyermeket, így szemünk fényének biztonságos tárolása is megoldott). Készíthetnek a gyerekek önállóan dekorált játékkonyhát, járművet, házikót is naaaagy kartondobozból.

A papírtáskák belső oldalára is készülhet remekmű, aztán fülestül mászhat is fel a falra! :)

Rajztábla

A mágneses verzió különösen utazásnál hasznos, mert kis helyen elfér, nem gyűrődik, nem szakad, nem koszol, nem esik le a ceruza a földre stb. Mi is használtuk nemrég, a kálváriánkról írtam is az utazásról szóló posztomban. Számtalan verzió létezik, mi ezt a kicsi méretet vettük, számos színben kapható:magneses_rajztabla.jpg

Már régóta használjuk és még mindig egyben van (nálunk ez nagy szó).

Ezek pedig itt a mi személyre szabott, olcsó, újratölthető és számtalan módon variálható, komplett kis kreatív szettjeik, amikről szintén említést tettem az utazós bejegyzésben:

kolyok_utazasi_keszlet_1.png

Csinos, de kétségkívül nem olcsó filces-krétás változat:

20160909124732-ketoldalas-fa-rajztabla2.jpgEgyik oldala mágneses. Mivel a nagyméretű, lábon álló rajztáblák kedvezőbb áron kaphatók, ezt helyhiány esetén érdemes választani, vagy ha menthetetlenül beleszerettünk. :)

A festőszerszámokkal fogjuk folytatni nagysikerű sorozatunkat! :)

A termékek linkjeit a képekre kattintva elérhetitek.

Ha tetszett a poszt, köszönöm szépen, ha megosztjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://tutumutti.blog.hu/api/trackback/id/tr2812420281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása