Tutumutti

A kavicsfestés fortélyai

Miért? Mivel? Hogyan?

2017. június 03. - Tutumutti
A kavicsfestési ötleteket folytassuk a gyakorlati kivitelezés részleteivel! 
Egy szép tavaszi délelőttön a kisebbik fiammal maradtam itthon. Hamar kitaláltuk, hogy kavicsokat fogunk festeni.
Miért érdemes kipróbálni a kavicsfestést?
  • Szerintem a legtöbb gyerek szereti, mert számukra szokatlan és érdekes dolog. A Gengszter például végig azt játszotta, hogy tojást fest. :) 
  • Felnőtteknek is remek időtöltés.
  • Maga a kavics kiválasztása, gyűjtése is élményszámba megy.
  • Olcsó mulatság.
  • Ha nem aprólékos mintákban gondolkodunk, akkor elég haladós a projekt.
  • Akkor is tetszetős a kész mű, ha kevésbé pontos mozdulatokkal készült. 
  • A színes kavicsra jó ránézni, vidámságot szerez.
  • Dekorációnak és ajándéknak is kiváló, és jókat játszhatnak vele a gyerkőcök.
kavicsfestes_gyerekekkel_tutumutti_blog_1.png
Szóba jöhető eszközök:
1. Kavics - enélkül biztos nem fog menni :) 
2. Akril festék 
3. Ecset
4. Alkoholos filc
Ez utóbbival ilyen szép alkotások készíthetők:
kavicsfestes_posca_filc_tutumutti_blog.jpg
A teendők:
1. Keressünk tetszőleges méretű kavicsokat! Lehetőleg sima felületűeket válasszunk, illetve olyanokat, amiknek az alakjában látunk fantáziát. Ha kisgyerekkel tevékenykedünk, akkor nagyobb darabokat szedjünk, amiken számára is sikerélmény lesz a pingálás.
2. Mossuk tisztára és szárítsuk meg a kavicsokat. Rossz idő esetén hajszárítóval gyorsíthatunk a folyamaton.
3. Készítsük elő a terepet: asztalra újságpapír vagy műanyag terítő, esetleg tálca, gyerekre védőruha. Mivel az akril festék nehezen távolítható el a felületekről, ezért "munkaruha" (embernek is, asztalnak is) erősen ajánlott!
4. Vegyük elő az eszközöket: a festékeket és a filceket. Nagy felületek színezéséhez ajánlott a festék. Azért érdemes akril festéket használni, hogy le ne mossa az eső. A filcet használhatjuk a teljes felület befestése után, de festés nélkül is szép, aprólékos mintákat készíthetünk vele - pontosabban, mint ecsettel. Nekünk csak alkoholos filcünk van, de vágyom a POSCA filcre, mert sokféle felületen használható és szépen fed.
5. Kezdődhet a mázolás! Először fessük le a kavicsok egyik oldalát, aztán tegyük ki őket a napra száradni. Itt elkövettük azt a hibát, hogy közvetlenül az újságpapírra helyeztük őket, előidézve azt a sajnálatos esetet, hogy a kavics aljára folyt festékre ráragadt a papír. Bizony nem volt könnyű lekapirgálni. :(
6. Rövid száradás után következik a másik oldal festése. Ennek szárításakor már dörzsöltek voltunk: egy darab újságpapírt összehajtogattunk és a kavicsok közepe alá helyeztük. Így a széleken aláfolyt festék nem érintkezett a papírral.
7. Aztán megérkezett a kislányom, és innentől kezdve további fázisfotók készítésére esélyem sem volt. Ő, ha valamibe belekezd, akkor azt tolja gőzerővel (ha kell, ha nem). Ezzel a vehemenciával állt neki a festésnek is, de azért buzgó segítsége ellenére csak rástartolhattunk a Gengszterrel a következő lépésre: a kifestett, megszáradt kavicsok mintázására. Ehhez alkoholos filcet használtam. Elég egyszerű képlet alapján dolgoztunk: a kavics alakja alapján találtuk ki, mit rajzoljak rá. Innen inspirálódtunk.
8. Igény szerint lakksprayvel konzerválható a minta. Mi ezt a lépést kihagytuk, és őszintén bevallom, hogy - köszönhetően az intenzív használhatnak - bizony lepattogzott már itt-ott a festék.

kavicsfestes_gyerekekkel_tutumutti_blog_4.png

kavicsfestes_gyerekekkel_tutumutti_blog_3.png

kavicsfestes_gyerekekkel_tutumutti_blog_2.png

Hogy milyen lett a végeredmény? Folyt.köv. hamarosan! :)
 
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tutumutti.blog.hu/api/trackback/id/tr3012511253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása