Tutumutti

Hogyan kezdjünk el kézműveskedni gyermekünkkel?

7 egyszerű tipp a pozitív élmény érdekében

2017. március 30. - Tutumutti

Még nem esett szó arról, hogyan álljunk neki a kézműveskedésnek, milyen körülményeket érdemes biztosítani ahhoz, hogy örömteli együttlét legyen, közös élmények sorozata, amikre gyermekünk felnőtt korában is szívesen emlékezünk majd (együtt) vissza. Egy olyan időtöltés, ami teljesen kikapcsolja és feltölti őt, amelynek során elmélyülten koncentrálva tevékenykedik, és ami jó esetben számunkra sem csak kapkodással telik.

good_vibes.png

A nyugodt légkör, a pozitív élmények érdekében érdemes kicsit előre dolgoznunk, mégpedig a következőképpen:

1. Helyszín

Otthoni körülmények között nemigen lehet olyan helyiséget megnevezni, ahol szemrebbenés nélkül tűrjük a koszolást, pacsmagolást. Az átlagos magyar háztartások általában nem rendelkeznek műteremmel. :) 

Így aztán magunkkal teszünk jót, ha előre leszámolunk a tiszta munkafelülettel kapcsolatos elvárásainkkal. Ne legyenek illúzióink: kupi lesz, ragacs lesz, tócsa lesz. Sebaj, mert saját tapasztalatom szerint max. 10 perc takarítással visszarendezhető az eredeti állapot (3 gyerekre számítva), és persze a kölyköket se felejtsük el megmosdatni (nem fogjuk).
A legideálisabb az lenne, ha ki tudnánk alakítani egy olyan saját kis sarkot a gyerkőcöknek, ahol mindig kéznél vannak az eszközök, hogy ha csemeténket váratlanul szállja meg az ihlet, ne jöjjön zavarba. :) Ez lehet táblafal, íróasztal, a testvérek közös kisasztala, falra feszített papírtekercs, rajzállvány stb. - a lehetőségeket igyekszem bemutatni hamarosan.
Mi egyelőre a konyhaasztalnál ügyködünk, itt is működik a dolog. :)
kreativ_sarok.jpg

2. Eszközök

Részletes eszközajánló posztot külön tervezek írni, most nézzük általánosságban a kreatív tevékenységekhez szükséges eszközöket:
a) Alacsony peremmel rendelkező tálca:
A legideálisabb az lenne, ha a gyerkőc ezt a tálcát használhatná minden kézműveskedéshez, ez lenne az ő "kreatív tálcája". A legnagyobb hasznát festésnél és nyomdázásnál vehetjük, hiszen jó esetben csak a tálca és a rajta lévő eszközök koszolódnak. De a gyurma is kisebb valószínűséggel landol a földön, ha tálcán gyúrják. Ezért hasznos a perem. A magas perem csak azért nem javasolt, mert útban lehet a kisgyermeknek.
Tehát a tálca a tuti, de alternatívaként persze megfelel egy nagyobb méretű műanyag tányéralátét vagy egy egyszerű újságpapír is. 
b) Konyhai papírtörlő (leánykori nevén Szilvia): 
Enélkül egyetlen kisgyerekes háztartásban sincs élet, úgyhogy gondolom, felesleges is írnom, hogy KELL. Feltörölni a kiömlött festéket, letörölni a felesleges ragasztót, nyomdafoltot stb.
c) Szobafestéshez használt takarófólia vagy műanyag terítő: 
Opcionális választás, az asztal felületétől és a saját igényeinktől is függ, hogy teszünk-e rá terítőt.
d) Festő köpeny:
Ízlések és pofonok különbözők: van, amelyik családban adnak a gyerekre, máshol nem. Ha a védőfelszerelés mellett döntünk, nem szükséges hajtóvadászatba kezdeni a városban: édesapa kiselejtezett pólója is megteszi.
hogyan_kezdjunk_kezmuveskedni_gyermekunkkel_2.png

3. Előkészületek

Ha tehetjük, rendezzük be előre a terepet: tiszta asztal, tálca, papírtörlő, egyéb eszközök felsorakoztatva. Kisgyermek esetén, ha pl. az égről szeretnénk képet ragasztani, vágjuk ki előre a helikoptert, felhőt stb., hogy ne veszítsük el a kicsi figyelmét a hosszas ollózással. 
Az előkészületeket érdemes akkor megtenni, amikor van időnk nyugodtan átgondolni, mire lesz szükségünk, amikor nem ugrál a fejünkön imádott porontyunk: amíg óvodában van vagy délutáni szundikálását tölti. Nálunk például a délutáni alvás után jön el a kézműveskedés ideje. Amíg durmol az aprónép, átlényegül a konyhaasztal. Az alvás utáni kreatívkodás további előnye, hogy nehezen ébredő gyermekünk az óbégatástól is nagyvonalúan eltekint, ha várja a festék vagy a gyurma.
eszkozok.jpg

4. A mű

Kezdésként ne bonyolult alkotást válasszunk, nehogy kedvét szegjük csemeténknek. Gyorsan kivitelezhető, szép eredményt ígérő megoldást válasszunk, aminél biztos a siker. Például ezt az egyszerű szélborzolót vagy a cseresznyefavirágos képet. Az egyszerűen elkészíthető művekről lesz külön bejegyzés.

5. Az alkotás folyamata

A kezdeti iránymutatás, segítségnyújtás után, amikor látjuk csemeténken, hogy felébredt benne a kíváncsiság és a kísérletező kedv, húzódjunk kicsit háttérbe. Hadd tapasztalja meg a saját kezével az anyagok, színek tulajdonságait, hadd valósítsa meg a saját elképzeléseit. Adjuk meg neki a felfedezés örömét!
kreativkodas.jpg

6. Befejezés

Ne egy szimpla "nagyon szép"-pel dicsérjük meg a műalkotást, hanem engedjük beszélni róla csillogó szemű, lelkes gyerkőcünket. Érdeklődjünk a színhasználatról, egyéb szembe ötlő részletekről, alternatív megoldási lehetőségekről, dicsérjük meg a vonalvezetését, az ötleteit stb. Nyilatkozzunk elismerően a befektetett energiájáról.

7. A mű utóélete

A családunk számára kedves alkotásokat ne süllyesszük a fiók mélyére, hanem tegyük ki otthonunk jól látható pontjára, hadd fürödjön továbbra is porontyunk a népszerűségben! Itt találtok fantáziadús példákat arra, hogyan helyezhetjük ki a gyerekrajzokat stílusosan a lakásban. A másik megoldás pedig a jelentős eszmei értéket képviselő műremek elajándékozása nagyszülőknek, barátoknak.
Röviden és tömören:
hogyan_kezdjunk_kezmuveskedni_gyermekunkkel_1_1.png
A témát folytatjuk. Előkerülnek a festőszerszámok / gyurmák / stb., bemutatok különleges eszközöket, egyéb kreatív termékeket beszerzési helyekkel együtt, illetve olyan eszközöket, amiknek eredeti funkciójuk nem a kézműveskedés (a vattakorongtól a madártollon át édesapa lejárt bankkártyájáig). 
Addig is kellemes alkotó tevékenységet Mindenkinek!
Ha érdekelt a téma, kérlek, olvassátok el a gyermeki kreativitás fejlesztéséről szóló posztomat is, a fentiekhez kapcsolódó további hasznos tippekkel!
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://tutumutti.blog.hu/api/trackback/id/tr9312371821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása