Tutumutti

Hogyan használjunk el egy doboz zsírkrétát néhány perc alatt?

2017. február 07. - Tutumutti
Nyári kánikulában bírtunk nekiállni a Mackóval ennek a hajszárítós-krétás projektnek (az ő ötlete volt). Nagyon megérte, gyorsan alkottunk különlegeset! 
Íme a kész kép:
crayon_art_totoro.jpg
Nem kell hozzá más, mint:
  • Zsírkréta készlet
  • Tetszőleges méretű vászonkép
  • Kétoldalú ragasztó
  • Hajszárító
Ugye ismerősen cseng Hayao Miyazaki neve? Ha eső, akkor Totoro, így nem volt kérdés, hogy ő fog álldogálni a mi esernyőnk alatt. Aki esetleg nem ismeri: a "Totoro, a varázserdő titka" című, nyugodt sodrású, a természet szeretetére tanító mesét kisebb-nagyobb gyerekeknek szívből ajánlom. Felnőttként is lebilincsel.
A mű pedig így készült:
1. Első lépésként laza 10 perc alatt (szitkozódva) lehámoztam a papírt a zsírkrétákról. Ezalatt elhatároztam, hogy ha legközelebb ilyesmire adom a fejem, olyan zsírkrétát vásárolok, ami nincs papírral borítva. Azóta realizáltam, hogy (a mi környékünkön legalábbis) ez a típus sajnos drágább. :(
A mi képünk hirtelen felbuzdulásból született, itthon talált alapanyagokból. Úgy alakult, hogy néhány használt zsírkrétát is beáldoztunk, de szerintem egyáltalán nem látszik a végeredményen. A festővászon szintén nem vadiúj, egy korábbi kevésbé jól sikerült alkotásunkat őrizte, amitől így végre sikerült megszabadulnunk.
2. Miután eltávolítottam a papírt a zsírkrétákról, sorba rendeztük őket. Ehhez érdemes elképzelni, hogyan mutatnának a szomszéd színek összemosódva. Bár bizonyára a drasztikus színváltások is hatásosak, mi maradtunk a kellemes színátmenetnél, a szép szivárványszerű hatásnál.
3. A festővászon egyik szélére kétoldalú ragasztóból több csíkot helyeztünk el szépen egymás alá. Ezekre kerültek keresztben a kréták. Nem fontos, hogy erősen kössön a ragasztó, mert a hajszárító úgyis gondoskodik a megfelelő rögzítésről.
4. A képet függőlegesen a falnak támasztottuk, mögé és alá (a fal és a padló védelmében) újságpapírt helyeztünk.
5. Ezután jön a kb. fél perces hajszárítózás. Szülőnek, gyereknek egyaránt nagyon érdekes megfigyelni a kréták olvadását, úgyhogy ha nagygyerekkel büszkélkedhetünk, akkor se hagyjuk magára ebben az izgalmas fázisban! Ha úgy érezzük, eléggé összemosódtak a színek és kellően elfolyt a kréta, próbáljunk megálljt parancsolni felvillanyozott gyermeki énünknek és erőnek erejével kapcsoljuk ki a hajszárítót.
6. Aztán jön a száradás-várakozás. Közben elkészíthetjük az alakot, akit bőrig óhajtunk áztatni. Ez lehet pl. balett-táncos, gyermekünk / kis családunk sziluettje, kedvenc állat, mesehős stb. 
Drága Totorónk egyszerű fénymásoló papírról bámul minket, amit szintén a kétoldalú ragasztóval erősítettünk a megszáradt vászonra.
7. Ha szeretnénk elkerülni, hogy kisebb, szabad belátással nem rendelkező ivadékaink passzióból többször egymás után földhöz vágják művünket, gondoskodjunk a mielőbbi rögzítésről - a gyerekszoba falán! :)
A krétás-olvasztós kreatívkodások terén a lehetőségek tárháza végtelen, úgyhogy biztos folytatjuk majd kalandozásainkat ezen a területen.
További inspirációkat találtok Crayon art című Pinterest albumomban.

A bejegyzés trackback címe:

https://tutumutti.blog.hu/api/trackback/id/tr3812190208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása