Tutumutti

Madáretetési tippek lelkes kezdőknek

2017. szeptember 23. - Tutumutti

Bár néhány madárfaj (és néha még mókus is) megfordul rendszeresen a kertünkben, idén célzott etetéssel szeretnénk ezt megtámogatni. Amúgy is kezdődik a "de szeretnék egy nyuszit!", "mikor lesz már kiskutyánk?" időszak nálunk. Hát akkor kezdjük a madarakkal! (Gyáva próbálkozás, elismerem.)

tutumutti_madareteto_1.png

Utánaolvastam: az első fagyok beköszöntével (kb. november elejétől) szükséges komolyan venni a madáretetést, de ha kezdők vagyunk, csalogatás céljából szeptember elejétől érdemes próbálkozni. Kora ősszel magokkal, tört dióval, almával csalogathatjuk a madárkákat. Legkésőbb április közepén (a költési időszak kezdetén) érdemes felhagyni jócselekedeteinkkel.

Az állattartáshoz hasonlóan a madáretetést is komolyan kell venni. Ne csak azokra a madarakra gondoljunk, amelyek tőlünk nem repülnek délre, hanem azokra is, amik a hideg északi tájakról húzódnak hozzánk telelni. Ez utóbbiak évről évre visszatérhetnek ugyanarra az etetőhelyre, télen ennek közelében élnek, és ha nem jutnak hozzá a táplálékhoz a nagyobb fagyokban, az akár végzetes is lehet számukra.

Mivel etessünk?

  • Nem pirított, sótlan, fekete (egész) napraforgó: ez a legfontosabb téli eleség. Érdemes bele apróbb szemű magvakat (pl. kölest, muhart) keverni - ezeket pinty- és hullámos papagájeledelként vásárolhatjuk állatkereskedésekben, barkácsáruházakban. Külön előny, ha a napraforgószemek töröttek, mert így az apróbb madárkák is hozzájutnak a belsejükhez.
  • Nem pirított, sótlan dió, fekete dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió, pisztácia.
  • Állati zsiradék: nem sós vagy kifőzött szalonna, vaj, lágy sajt, élelmiszerboltokban is kapható cinkegolyó.
  • Alma: érdemes bokrok ágaira szúrva "tálalni".
  • Főtt rizs, főtt tészta, levesben főtt zöldségek.

Mivel NE etessünk?

Soha ne adjunk a madaraknak kenyérfélét, péksüteményt, chipset, popcornt.

6+1 stílusos DIY madáretető

1. Legnagyobb kedvencem, mert egyszerűen elkészíthető, nagyon csinos és kifejezetten kényelmesnek tűnik:

tutumutti_madareteto_2.jpg

2. Kicsit macerásabb az összeállítása, de kétségtelenül lehengerlő:

tutumutti_madareteto_3.jpg

Ilyen csillárokat aukciós oldalakon találunk (pl. most itt kapható egész jó áron), sprayfestékkel érdemes felújítani. A kávéscsészéket mécsestartóval is helyettesíthetjük.

3. Egyszerű és nagyon hangulatos az alábbi verzió, csak két problémám van vele: egyrészt másnap már nem biztos, hogy ugyanilyen szép, másrészt a "receptben" említett zselatint inkább zsiradékkal pótolnám:

tutumutti_madareteto_4.jpg

4. Ezt a házikót ugyan melós lehet összetákolni, de jó nagy tartálya van és letisztultan szép:

tutumutti_madareteto_5.jpg

5. Kicsit karácsonyi hangulatú az alábbi narancshéjas változat, de a gyümölcslevek fogyasztását amúgy is érdemes már most elkezdeni, nem igaz? :)

tutumutti_madareteto_7.jpg

6. Legóbolondok kertjébe:

tutumutti_madareteto_8.jpg

+1: Chip és Dale szívélyes megvendégelésére:

tutumutti_madareteto_6.jpg

A madáretetés szakmai információi a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjáról származnak. A képek forrásai (elkészítési útmutatóval) a fotókra kattintva elérhetők. A témával kapcsolatban Pinterest album is született, itt találjátok.

Ha tetszett a poszt, megköszönöm, ha megosztjátok. Ajánlom figyelmetekbe rendszeresen frissülő Facebook oldalamat, ahol sok-sok további ötletet, tippet találtok. Hírlevelemre a blogfelület jobb oldalán tudtok feliratkozni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tutumutti.blog.hu/api/trackback/id/tr2512820266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Broad 2017.09.25. 15:23:27

Tényleg nagyon látványosak ezek az etetők , de hogy gyakorlati hasznuk nem sok van az is biztos. Az első nagyobb szél szétszórja és az eső is áztatja a magokat. Lehet kevésbé látványos vagy trendi a hagyományos madáretető, de én maradok annál.
süti beállítások módosítása