Tutumutti

Szívószál természetesen

2017. szeptember 12. - Tutumutti

Egy kellemes nyári reggelen bukkantam rá a szívószálmentes augusztus kezdeményezésre. Igyekszünk környezettudatosan élni (bár vannak még csiszolandó területek ezen a fronton), de őszintén szólva, a szívószállal eddig nem foglalkoztunk. Pedig ha számba vesszük az előnyeit (jól néz ki az italban, jópofa inni vele) és a hátrányait (kb. 20 perc használat után eldobjuk, 500 év alatt bomlik le, nehezen újrahasznosítható és a vízi élővilágot is károsítja), egyértelmű, merre billen a mérleg. 

tutumutti_szivoszal_termeszetesen_1.png

Miután szembenéztem azzal, milyen felelőtlen dolog a szívószál használata, a következő intézkedéseket foganatosítottam az ügyben:

1. A gyerekeim tájékoztatása arról, hogy a szívószál környezetszennyező

A gyerkőcök aztán tényleg nagy fogyasztók, mert gyorsan szétrágják, vagy kerthelyiségben a földre ejtik a szívószálat. És szeretik, mert szép színes, meg lehet vele játszani. Ennek ellenére elég egyszerűen sikerült meggyőznöm őket, hiszen egyrészt a környezettudatosság nem új dolog számukra, másrészt - egyelőre még - abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy isszák minden szavamat. :)

A pincérekkel állunk inkább hadilábon, akik rendszerint visszakérdeznek, ha külön kihangsúlyozom, hogy szívószál nélkül kérjük a mentes vizet. 

A szívószál játék funkcióját kiküszöbölendő, arra azért ügyelek, hogy egy-két apró játék legyen nálam, ha arra a gaztettre veselkedünk, hogy étterembe megyünk a három gyerekkel. :) Úgyhogy nálunk étteremben nincs szívószál, cserébe itthon tartós változatot használunk.

2. Környezetkímélő alternatívák: szívószálas bögre és papír szívószál

A legjobb nyilván az lenne, ha teljesen lemondanánk a szívószálról. Itt még nem tartunk, de megtettük az első lépést. 

A szívószálas üvegpalackok, poharak és füles bögrék személyes kedvenceim! Most ráadásul sok helyen akciósak ezek a kifutó nyári termékként kínált darabok. Csapos limonádés üveggel különösen jól mutatnak.

A saját négy részes, színes szettünket két éve rendeltem a Vivrén, és jelentem, még mindig gyakran használjuk! A szívószálak teljesen megőrizték színüket és formájukat. További előnyük, hogy ha úgy fordítjuk, hogy a rajtuk lévő kis bumszli a bögre belsejében legyen, akkor megakadályozhatjuk a szívószál kiesését.

Tipp kisgyerekes szülőknek: a laposra rágott részt bizony rendszeresen le kell nyisszantani ollóval! :) 

A fém fedők - a rendszeres mosogatógépes tisztításnak "hála" - belül már rozsdásak, kicsit nehezen járnak. Eredetileg tartoztak kis gumigyűrűk is hozzájuk, amik a cseppmentességet biztosították. Ezek már rég nincsenek meg.  Úgyhogy hamarosan pótolom őket a Greenbazaar külön vásárolható, olcsó kupakjaival.

A papír szívószál jóval környezetkímélőbb műanyag társánál, és sokkal szebb mintákkal kapható. Hátránya, hogy az italban felejtve egy idő után kicsit szétázik - de hát valamit valamiért, és annyira azért nem vészes a dolog. Mindennapos használatra ezt is pocsékolásnak tartom, de szülinapi bulikon, kerti partikon bizony el tudom elképzelni.  

Ezekkel a tetszetős darabokkal egy őszi pikniket is ötletesen feldobhatunk:

tutumutti_szivoszal_termeszetesen.png

 

Üvegpohár szett fa tartóban, Shopforyou.hu: 3.290 Ft // Üvegpalack, Kert és Otthonbolt: 390 Ft // 4 darabos limonádés bögre készletben, Shopforyou.hu: 2.800 Ft // 50 darabos narancsszínű szívószál, Butlers: 990 Ft // 3 darabos üvegszett tartóban, Kert és Otthonbolt: 1.600 Ft // Színes villanykörte üvegpohár, Bigyóshop: 990 Ft // 50 db szívószál elegánsan nyitható tartóban, Kert és Otthonbolt: 1.900 Ft // 4 darabos üvegpalack szett, Greenbazaar: 1.190 Ft // Bögre, Kert és Otthonbolt: 790 Ft // 25 darabos piros szívószálválogatás, Dekorella Shop: 790 Ft 

Amúgy érdekes, hogy gyerekkoromban jobban megbecsültük a szívószálat: elmosogattuk, többször használtuk. Szomorú belegondolni, hogy ahogy nagy mennyiségben és olcsón elérhetővé válik egy termék, rögtön elkezdjük szükségtelenül pazarolni. 

De szívószál fronton most már nyert ügyünk van! 

A családunkban alkalmazott egyéb környezetkímélő megoldásokról lesz még szó a blogon. Ezzel kapcsolatos tippjeiteket örömmel fogadom!

Ha tetszett a poszt, megköszönöm, ha megosztjátok. Ajánlom figyelmetekbe rendszeresen frissülő Facebook oldalamat, ahol sok-sok további ötletet, tippet találtok. Hírlevelemre a blogfelület jobb oldalán tudtok feliratkozni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://tutumutti.blog.hu/api/trackback/id/tr5912821070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása