Tutumutti

Retro gyerekkönyvek, amiket ma is érdemes beszerezni

2017. július 22. - Tutumutti

Manapság szerencsére nagyon sok jó gyerekkönyv elérhető nálunk, széles témakörben, különböző műfajokban. Aminek külön örülök, az az, hogy gyerekkorom néhány művét újra kiadták, így saját porontyaimat is megismertethetem régi kedvenc olvasmányaimmal, amiket (na jó, max. napi 1-2-szer) én is szívesen olvasok újra. Az pedig nem is kérdés, hogy számukra is élményt nyújt ezeknek a lapozása. 

Mégis van pár kedves mű, amik a szívemhez nőttek, és sajnos manapság nem találhatók meg a könyvesboltok polcain.

retro_konyvajanlo.png

Most tekintsünk el attól az előítélettől, hogy egy letűnt korszakra vonatkozó kifejezések vagy rajzok szerepelnek a régi könyvekben, hiszen kisgyerekként ezek mondanivalójától maximálisan eltekintettem - ami emlékként megmaradt, azok a szép rajzok, a mesehallgatás, az átélés élménye.

egy_jo_konyvet_olvasni.png

Könyvek kicsiknek

Szerencsére lapozókból gazdag választék jutott nekünk is anno, és nagyon örvendetes, hogy egy részüket újra ki is adták. Viszont nagy szívfájdalmam, hogy az alábbi műveket csak használtan tudom beszerezni.

4_6.pngA Zsémbes Zsófi ébredése egy kislány kora reggeli küzdelméről szól, ahogy megpróbálja összekaparni magát. :)

A Még a cica is mosakszik a legkisebbeknek szól, a történet nem túl bonyolult - a tanulság: aki mocskos, fürödjön! :) Annyira bájosak a rajzok, és olyan szerethető az egész könyv, ahogy végigveszi a kislány napi cselekedeteit, megindokolva a fürdés szükségességét! 

A Vidám állatkertet talán be sem kell mutatnom. A régi lapozóban szereplő rajzokat nagyon szeretem.

A Csibék, cicák, kiscsikók gyönyörű rajzai, játékos, eltérő szélességű lapjai, valamint igényes, nyugodt hangvételű versei könnyen belopják magukat a kicsik szívébe.

A Tiktakoló elévülhetetlen, kedves versek gyűjteménye, szép színes, irkafirkás rajzokkal. A gyerekeim is vevők rá, a mi példányunkat már újra is kellett köttetnem. Különleges ismertetőjegye, hogy Anyukám lekávézta jó pár évvel ezelőtt. :) Személyes kedvenceim a Kerekes és a Juli és a napsugár című versek.  

És hogy Miről álmodik a rozmár? Még jó pár állattal kapcsolatos titok kiderül a könyvből, ha akkurátusan kinyitogatjuk a trükkösen hajtogatott oldalakat. 

A Hétszínvirág egy rövid történet egy Annuska nevű kislányról, aki ajándékba kap egy csodálatos virágot, amelynek hét szirma szivárványszínű. Ha letép egy szirmot, a virág teljesíti egy kívánságát. Hat haszontalan kívánság után Annuska rájön, hogyan tehetne igazán hasznosat az utolsóval.

Kubasta térbeli mesekönyvek

Gyönyörű rajzokkal illusztrált, térben megelevenedő könyvek, ahol a mese szövege is magas minőségű. A slusszpoénokat külön szeretem benne: Jancsi és Juliska tényleg belapátolja a vasorrú bábát a forró kemencébe, és a farkas is valóban bezabálja Piroskát. :)

3_5.png

A jó hír az, hogy a Piroska és a farkas és a Jancsi és Juliska újra kapható! Remélem, lesz folytatás és hamarosan a többi klasszikust is beszerezhetjük újonnan.

A teljes Kubasta sorozat ezen az oldalon megtekinthető.

Grimm mesék sorozat

Nagy erénye, hogy  a teljes történeteket, nemcsak a rövidített verziókat tartalmazza: például Hamupipőke három éjjel is kibulizza magát különböző outfitekben, és Hófehérke nemcsak az almával szerencsétlenkedik, hanem a fésűvel és az övvel is pórul jár.

Íme néhány példány:

5_4.png
 

Földvári György: Szemigszőr kapitány történetei

Röviden a jellemzés: Piszkos Fred kalandjai gyerekeknek. Leginkább a képregényben megelevenedett Rejtő történetekre hasonlítanak: viccesek, fordulatosak, parádésak.

Szemigszőr kapitány sztorizgatásaiból két kötet született.

 retro_konyvajanlo-2.png

A Tücsök az óceánon hajóstörténetek füzére. A legénységet a két tengerészen, Irgumburgumon és Ejnyebejnyén kívül Jóska papagáj és Pisti majom alkotja. Kalandjaik során összebarátkoznak egy kiselefánttal, akit visszajuttatnak a mamájához, találkoznak a titokzatos szörnyeteggel, akiről kiderül, hogy egy gyerekimádó kedves öreg kajmán, és persze legyőzik a gonosz kalózokat.

A Táltoshegyben Szemigszőr kapitány elmeséli az űrhajós sztoriját, amikor a Rózsi nevű szeszélyes és sértődős robotpilóta "jóvoltából" a Mesebolygóra repül legénységével. Meglátogatják Tündérországot, a három kismalacot, Piroskát, Hófehérke és Csipkerózsika birodalmát, megmosolyogtató kalandokba keverednek, dolguk végeztével pedig imbolygó léptekkel lelépnek.

Bucó, Szetti, Tacsi képregények

Kezdő olvasóknak is ajánlott (nagy nyomtatott betűs), vicces történetek.  A három kutya kalandjait összesen 19 számban és két gyűjteményes kötetben követhettük nyomon. A főszereplő kutyusok többek között versenyeken, filmforgatáson, farsangi mulatságon vesznek részt, miközben egy gonoszságában is esetlen, róka vezette banda ármánykodásait igyekeznek keresztbe húzni. 

1_5.png

Idén jelent meg a Drónok harca című epizód, amit gyorsan el is kapkodtak az olvasók. Folyt. köv. :)

A fenti könyvek beszerzése szerencsére nem reménytelen: Vaterán, Jófogáson gyakran fellelhetők. Vásárlás előtt a könyvek állapotát érdemes alaposan megérdeklődni, elkerülendő a kellemetlen meglepetéseket. 

Nektek milyen régi kedvenceitek vannak?

A könyvek fotói a moly.hu-ról származnak. 

Ajánlom figyelmetekbe rendszeresen frissülő Facebook oldalamat, ahol sok-sok további ötletet, tippet találtok. 

Havonta érkező hírlevelemre a blogfelület jobb oldalán tudtok feliratkozni. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tutumutti.blog.hu/api/trackback/id/tr4812678971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása