Tutumutti

Nyári programlista: a módszer, amivel elűzhetjük az unalmat a szünidőből!

2017. július 19. - Tutumutti

Mert néha bizony a gyerkőc sem tud mit kezdeni a rá szakadt temérdek szabadidővel, bárhogy is várta már a vakációt! Ismerős ez az érzés a gyerekkorotokból? Egy örökkévalóságnak tűnt akkor még a nyár, és bizony előfordult, hogy úgy éreztem, egyformák a napok. Ilyenkor - kézenfekvő módon - általában Anyukámat kezdtem el nyúzni, hogy gondoskodjon már a szórakoztatásomról.

Fordult a kocka, most már én is anyuka vagyok. És képzeljétek, az én nagyfiam is unatkozik olykor-olykor! (A Kicsik neeeem, nekik mindig van egy-két kolosszális baromság fantáziadús ötlet a tarsolyukban.)

Mit tegyünk, ha unatkozik a csemeténk?

Olyan nehéz ilyenkor valami új programlehetőséggel előrukkolni! Tavaly nyáron merült fel először az igény, hogy összeírjuk azokat a játékokat / kreatív tevékenységeket, amik itthon is művelhetők. Színes ceruzákkal vetettük őket papírra, a lapot pedig kibiggyesztettük a hűtőre, ott díszelgett kb. novemberig! :) Ha meglepte az unalom a Mackót, csak elolvastuk a papíron szereplő ötleteket és kiválasztottuk a neki tetszőt. 

Idén professzinálisra fejlesztettem a projektet - elnézést a szokásos szerénytelenségért. :) Erről van szó, kérem:

nyari_programok_gyerekeknek_1.png

Ezekből már foglalkoztam pár témával a blogon:

  • Nyári festős ötletekből itt gyűjtöttem össze egy csokorra valót.
  • Botanikus művészettel ez a bejegyzésem foglalkozik.
  • Kevés alapanyagból, egyszerűen kivitelezhető tudományos kísérleteket ebben a posztban találtok.
  • Kerti lak, homokozó, trambulin, kerti mozi ötletek elérhetők itt.
  • A kavicsfestés rejtelmeibe pedig ez, ez és ez a bejegyzés vezet be.

Már sok mindent megvalósítottunk a fenti ötletek közül. De ez nem bakancslista, hanem ajánló - valószínűleg mindegyik programra nem lesz lehetőség, ami persze nem baj. A lényeg, hogy mind jól érezzük magunkat! (Saját tapasztalat innen a nyár közepéről, hogy bizony ez utóbbi is komoly sikerélménynek számít.)

Innen egy kattintással pdf formában letölthető az ábra. Kitehetjük a gyerekszoba ajtajára, a hűtőszekrényre, a kerti kisházba.

Nyári ötletek száraz dunsztban

A témában találtam egy másik jópofa megoldást, ami "unatkozom üveg" névre hallgat, és így fest:

imboredjar.png

A használata egyszerű: a szóba jöhető tevékenységeket külön cetlikre írjuk, amiket beledobálunk az üvegbe. Ha porontyunk kiköt az unalom szomorú szigetén, akkor jól megrázza az üveget, és kihúz belőle egy cetlit. Miután elolvastuk a rajta szereplő feliratot, eldönthetjük, hogy tetszik-e a móka. Ha nem, új cetlit húzhatunk.

A netről származó kép forrását a fotóra kattintva érhetitek el.

Záró gondolat

Arra érdemes figyelni (saját szomorú tapasztalat), nehogy lelkes anyukaként átessünk a ló túloldalára, és Dévényi Tibi bácsiként kezdjük el teljesíteni sorban boldog-boldogtalan kívánságait. Néha nem árt, ha szemünk fénye maga találja ki, mivel kösse le magát. Remek ötletek születnek ilyenkor, újszerű megoldások, amik szintén további programlehetőségekhez vezethetnek. És még a kreativitása is mocorogni kezd. :) Erről további részleteket a kreativitás fejlesztéséről szóló posztban olvashattok.

Ajánlom figyelmetekbe rendszeresen frissülő Facebook oldalamat, ahol sok-sok további ötletet, tippet találtok. További nyári ötleteket kínál Summer with kids nevű Pinterest albumom.

Havonta érkező hírlevelemre a blogfelület jobb oldalán tudtok feliratkozni. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tutumutti.blog.hu/api/trackback/id/tr812673251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása