Tutumutti

Bevált trükkjeink hosszú autóutakra

Találós kérdés: 2 felnőtt, 3 gyerek, 4 kerék, 12 órás út - ebből mi lesz??? :)

2017. március 31. - Tutumutti

Végtelenül szubjektív tartalom következik. Csak erős idegzetűeknek ajánlott! Egy 12 órás autóút részletei jönnek, 2 felnőttel és 3 kisgyerekkel.

bevalt_trukkjeink_hosszu_autoutakra.png

Eljött a tavasz, végre többször kimozdulunk, útra kelünk mi is, nemcsak a madarak. :) A családunk nemrégiben külföldön járt, autóval mentünk, hosszú volt az út. Így hát előtte felmerült bennünk az igény, hogy lehetőleg kevés bőgéssel vészeljük át, netalántán még élvezzük is az egész napos utazást. 

Szerencsére szép élmény marad: oda is, vissza is minimális nyavalygással telt a 12 órás robogás.

A recept a következő (5 emberre számítva):

 

1. Utazás -3 nap:

1.1. MOSS! 

mosas.jpg

1.2. Beszélgessetek a gyerekekkel arról, mi várható. Pl. még hármat alszunk, aztán elindulunk. Reggel, miután felébredtetek, megisszátok a kakaót, aztán felöltöztök, beülünk a kocsiba és elindulunk. Este fogunk megérkezni, amikor már sötét lesz.

1.3. Mondd le az ovit / bölcsit.

 

2. Utazás -2 nap:

2.1. MOSS! 

2.2. Igény szerint beszélgessetek megint. (Azért az sem jó, ha a gyerekeknek az agyukra megy a téma, ne adj' Isten idő előtt túlpörögnek.)

2.3. Este, miután ŐK már lefeküdtek, táskákat elő, kezdődhet a bepakolás. Ugye nem szükséges részleteznem, miért nem napközben? :)

Ha nem az utazás előtti estén állsz neki a rámolásnak, elkerülheted, hogy az indulás reggelén fáradtan ébredj.

Ilyenkor még kényelmesen kitisztíthatod a cipőket, összekészítheted a fotóapparátot stb.

fenykepezogep_1.jpg

Csak azt pakold be, amire már nem lesz szükség az indulásig. Annak érdekében, hogy ne maradjon ki semmi, írj listát. Csatolom azt, amit mi használunk:

gyerkoc_poggyaszlista.png


 

Jelöld, amit betettél. Így nem marad itthon semmi. Az is egy opció, ha Excel listát vezetsz. Ennek előnye, hogy nem kell mindig arra ügyelned, hogy legyen nyomtatott példány otthon, változtathatod a tartalmat a gyermek növekedésével, és jelölheted, miket pakoltál már be.

Három gyereknél szerintem kell a lista. Nem fontos ám gyerekenként vezetni, egyszerre kell összepakolni a cuccaikat, így nem marad le semmi. Én általában először bepakolom azt, ami eszembe jut, aztán előveszem a listát, és összeszedem a maradék cókmókot.

2.4. Külön készíts be váltóruhákat a gyerkőcöknek egy kisebb táskában. Ezt érdemes kéznél tartani (az utastérben, vagy a csomagtartóban könnyen hozzáférhető helyen), hogy ha útközben történik baleset, ne legyen nehézkes a ruhacsere. Az a tapasztalatom, hogy ha bekészítünk pótruhát, SOSEM lesz rá szükség, bezzeg ha nem... 

2.5. Szintén készítsd össze az utastérben tartandó, nem romlandó élelmiszert az útra: édes és sós ropogtatni valókat, innivalókat. Ezúttal főként a DM-ben vásároltam:

utravalo_elemozsia.png

Az is egy opció, hogy a gyerekek nem ásványvizes palackot kapnak, hanem a reggeli itókájukhoz használt cumisüveget / kulacsot töltjük meg vízzel. Ezt szeretik, kötődnek hozzá, és legalább nem foglalja a helyet a táskában. :)

2.6. Wc papír, papírzsebkendő, popsitörlő alap, ezeket érdemes állandó jelleggel az autóban tartani.

2.7. Készítsd össze azokat a foglalkoztatókat, amikkel a gyerekek elszórakoznak az úton. Részletes infóhoz, légy szíves, olvass tovább, egészen a 4.5. pontig!

2.8. Kérd meg szíved választottját, hogy válogasson zenét és hangoskönyveket (meséket persze) az útra: Spotify, pendrive stb.

3. Utazás -1 nap:

3.1. MOSS! Minden ruhát, amit vinni szeretnétek magatokkal.

3.2. PIHENJ! Legalább egy kicsikét. A gyerekek pedig hadd ugrabugráljanak, rohangáljanak.

3.3. A hűtőből hajítsd ki azokat a kajákat, amik megromlanának, mire hazaértek.

csomag.jpg

3.4. Öntözd meg a virágokat.

3.5. Készítsd ki a másnapi ruhátokat.

3.6. Este pakold be a maradék cuccot, már tényleg csak az maradjon kint, amire reggel még szükség lesz vagy hűtést igényel.

3.7. MINDENKI feküdjön le időben (felnőttek is). Ha emiatt másnap korán kelnek a gyerkőcök, sebaj, legalább hamarabb elindultok.

4. Utazás napja:

4.1. Reggel igyekezz kb. 20-30 perccel hamarabb kelni. Mosakodás, laza smink, kakaókészítés.

Vigyázat! Itthon reggelizni nem szabad, mert akkor egyrészt mosatlant termelünk, másrészt a maradék élelmiszer úgyis megromlik, harmadrészt utána jön a bilizés, és az ééééletben nem indulunk el!

Régebben szívesen készítettem szendvicseket, ha (kettesbenn) hosszabb útra indultunk. De amióta öten vagyunk, ez nem szokott sikerülni. Úgyhogy a rágcsálnivalókon kívül benzinkutakon szoktunk enni, legalább egyszer meleg ételt is.

4.2. Reggeli helyett jön az idegbajos rész (már bocs): menetkészre varázsolni a kölyköket, közben megválaszolni urad és parancsolód "mit vihetek le a kocsiba?", "hol a horgász igazolványom?" jellegű kérdéseit. Ekkor már jobbra-balra vándorolnak a pakkok, a szemeteszsákok (mert a kukát is le kell vinni), a mosatlan kávéscsészék (hajjaj!), a gyerekek. Képzeljétek, az ébredéstől az elindulásig nekünk 2 óra telik el!

Gyors ellenőrzés: cumisüveg / kulacs, plüssök nem maradhatnak itthon!

pluss.jpg

4.3. Mielőtt elérnétek a végső stádiumba (= ordítanak a gyerekek és Ti is), a gondos előkészületeknek hála, bekászálódtok az autóba és elindultok! 

De előtte még szaladj vissza a kocsiból kitenni a filodendront a kertbe (ez volnék én)! :)))

Hát mit mondjak, nem egy just married feeling... :)

4.4. Megyünk-megyünk, hamarosan megéhezünk, megállunk egy benzinkútnál reggelizni, tankolni. Ivás, wc. Ezután kb. 2-3 óránként tartunk hosszabb-rövidebb pihenőket igény szerint. Fontos a sok folyadékbevitel utazás közben, a vérkeringés miatt. Ezzel legalább azt is biztosítjuk, hogy pár óránként kikászálódjunk megmozgatni a tagjainkat.

Azt most nem részletezném, hogy minden benzinkúton mi vagyunk a leghangosabbak, a kicsi lányom úgy megijed a forgós-fertőtlenítős wc ülőkétől, hogy azóta sem mer idegen helyen felnőtt wc-t használni, és a többi, és a többi...

4.5. Az utastérben az elején minden OK, szívesen nézelődnek a gyerkőcök, kérik a kedvenc zenéjüket, ide-oda pakolásszák a holmijukat, belakják a kocsit. Hanem aztán csak eljön az az átkozott perc, amikor elunják magukat! 

Ilyenkor nincs más lehetőség, minthogy kiugrasszuk a nyulat a bokorból, és elővarázsoljuk a Jolly Jokereket:

kolyok_utazasi_keszlet.png

Ez a rajztábla (becsületes nevén fedeles felírótábla) nagyon praktikus, mert hozzácsíptethetők a papírlapok, és a kemény borítója miatt kényelmes rajta a rajzolás. Van egy kis belső zsebe, amibe matricákat, színezőket pakoltam. A külső borítót kétdimenziós képeslappal tettem egyedivé, a kedvenc állataik szerepelnek rajtuk, úgyhogy mindenki roppant elégedett volt az eredménnyel. Természetesen mind kaptak tolltartót is színes ceruzákkal.

Na persze, most is a gondos előkészület gyümölcseit szüreteljük le éppen. A hozzávalók mind papírboltban beszerezhetők. A kisméretű mágneses rajztáblát az Office Depot-ban vásároltam.

Nem titok, hogy az utazás végén találtunk pár matricát az üléseik környékén az autóban. De hát hosszú autóút, pláne nyaralás után amúgy is ráfér a kocsira a takarítás ugyebár. :)

Ezzel a készlettel ÓRÁKIG elszórakoztatták magukat a gyerkőcök. Rajzolás, ragasztás, hajtogatás és ezek kombinációja zajlott hátul. 

A lapokat ugyan pótolni kellett, és jelenleg a matricakészlet is utántöltésre vár, de azóta is használják: kertben egy pléden, étteremben, és bárhol, ahol előreláthatólag kicsit várakozni kell. 

A kreatív utazási készletekre további példákat találtok a Pinterest albumomban.

4.6. A mi gyerekeink még kicsik ahhoz, hogy együtt énekeljünk, de már nagyon várom, hogy a kornyikálásunktól zengjen az egész autó. :) Addig pedig hasznos lehet, ha nemcsak zene-, hanem meseválogatással is készülünk. Ha pedig már álmosodnak imádott porontyaink, de nehezen hull kis szemükre álom, játsszuk le Mozart Kis éji zenéjét. Nagyon (ki)ütős! :)

 

Egyelőre itt tartunk az evolúciós folyamatban. :) Ha Nektek is van bevált tippetek, örömmel veszem, ha megírjátok.

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm szépen, ha megosztjátok. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tutumutti.blog.hu/api/trackback/id/tr8012388407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása