Tutumutti

Pro-kontra: Kreatív sarok gyerekeknek

2017. április 28. - Tutumutti

Legtöbbünk lakása nem rendelkezik külön játszószobával a gyerekszoba mellett. Sőt, általában (mint nálunk is) a porontyok közös szobán osztozkodnak, ahol minden négyzetcentimétert szépen ki is használnak. Általában a hely: a szabad padló- és falfelület a szűk keresztmetszet. Legkésőbb iskolakezdéskor felmerül az igény saját íróasztalra, de bizony már az egyéves csöppségnek is nagy örömet szerezhetünk egy kisasztallal és sámlival, ahová letelepedhet alkotni.

Akármilyen lehetőségekkel is rendelkezik az otthonunk, egy biztos: az a jó, ha a gyerkőc hisz a saját kreativitásában, ha a megfelelő kézműves eszközöket biztosítjuk a számára, hogy időről időre egyedi alkotással lepjen meg minket és saját magát is. :) Hosszú távon ez hozzájárul ahhoz is, hogy önálló problémamegoldó képességgel rendelkező, innovatívan gondolkodó felnőtté váljon a mi kis büszkeségünk.

Az alkotóhely kialakításánál az alábbi szempontokat érdemes szem előtt tartani:

  1. Ne száműzzük ivadékainkat olyan helyiségbe, ahol nem szívesen időznek. Nagy eséllyel a kicsiket a közelünkben (= a konyhaasztalnál) fogja megszállni az ihlet. Nálunk is itt folyik a művészkedés gőzerővel (a ceruzatartó az asztal közepén trónol egy cserepes snidling társaságában), illetve tavasztól őszig a teraszra is rendszeresítettünk egy normál méretű asztalt a piszkos meló elvégzésére. Csak a gyerekszobában nincs asztal, mert ott játszás (=reggeltől estig kupi) van! :)
  2. Amennyiben sikerül kialakítanunk saját kis munkaterületet a porontynak, a külcsínre is legyen gondunk, ha azt szeretnénk, hogy a csöppség szívesen ügyködjön. A dekorációhoz az ő elkészült művei is felhasználhatók. A terület legyen hívogató, vidám, nyerje el a gyerkőc tetszését, és mindenképpen érje természetes fény.
  3. Az eszközök legyenek könnyen hozzáférhetők. A kicsik gyakran elfelejtik azokat a játékokat, amik nincsenek elöl. Nem szerencsés, ha mindig engedélyt kell kérniük arra, hogy rajzolhassanak. Legyen olyan a terület, ahol szabadon nyúlhatnak mindenhez és ahová bármikor leülhetnek.
  4. Rendszerezzünk: ha az asztalt telepakoljuk ceruzatartóval, papírkupacokkal, elkészült remekműhegyekkel, akkor zsúfolt lesz és kaotikus, valamint az alkotásban is zavarni fogja a kis művészt. A legideálisabb, ha az asztal felett van szabad falfelület, amit a kölykök számára elérhető fali tárolókkal (polccal, rúdra akasztható poharakkal) látunk el, így mindjárt szellősebb összképet kapunk. Szerencsés, ha a frissen festett mázolmányokat is felfüggeszthetjük (pl. csipesszel) száradni, hogy ne legyenek útban és ne amortizálják szorgos apró mancsok. A papírokat polcon, fiókokban helyezhetjük el. A kisebb-nagyobb kosaras tárolók szintén praktikusak: matricáknak, dekortapaszoknak, textileknek, pompomoknak stb. Nekünk is előny, ha a gyerekek egyedül is megtalálják a cuccaikat és vissza is tudják pakolni a helyükre. Itt találtok hasznos tippeket a kézműves eszközök tárolására vonatkozóan.
  5. Csak zárójelben jegyzem meg, ha már terítékre kerültek a kellékek: legyenek olyan eszközök is, amiket elzárva tartunk és időről időre előveszünk, különben rövid úton eszméletlen kupleráj látványa fogja megtépázni amúgy is cafatokban lógó idegrendszerünket (tisztelet a kivételnek). Nem fontos mindent odatolni kicsi kincsünk orra alá, mert nem fogja befogadni a rengeteg feldolgozni valót. :) A változatosság amúgy is gyönyörködtet. Egyszóval külön előny, ha van egy magasabb szekrény / polc is, amit nem érnek el a kalandvágyó csemeték. Ide rejthetjük a csillámos cókmókokat, folyékony ragasztókat is, ha jót akarunk magunknak. :) 
  6. Az elkészült, megőrizni kívánt művek tárolására is gondolni kell: egy részüket kiállíthatjuk a lakásban (erre vonatkozóan itt találhattok inspirációkat), ez általában nagy örömmel és büszkeséggel tölti el a porontyokat, növeli az önbizalmukat. Vicces együtt összehasonlítani a régebben készült és az új műveket, és megfigyelni, hogyan fejlődik a gyerkőc kézügyessége és technikája.

De hogyan is nézzen ki a kreatív sarok? Lehet asztal, állvány, és rögzíthetjük a falon - nézzük is őket szép sorjában!

pro-kontra_kreativ_sarok_gyerekeknek.png

1. Alkotóasztal

Kényelmesen ülve, elmélyült tevékenységet tesz lehetővé. Csak egy kis hely kell hozzá.

Praktikusak ezek a többgyerekes megoldások, ahol a kész művekben később is lehet gyönyörködni:

art_space_3.jpg

art_space_4.jpg

A lehajthatós változat csak helyhiány esetén javasolt, akkor viszont remek megoldás. Külön tetszik, hogy táblafestékkel kombinálták:

art_space_5.jpg

Színes, vidám, a sok kis tárolónak köszönhetően mégsem zsúfolt:

art_space_2.jpg

Táblafestékkel, kis átalakítással alkotóasztalként született újjá ez a régi kiságy:

art_space_14.JPG

Az asztalok egy része olyan megoldással büszkélkedhet, amit mi itthon, házon belül nagyon tetszetősnek és praktikusnak találunk - ezek pedig a rajztekercses verziók:

 

 

art_space_12.JPG

A rögzítésre rengeteg mód kínálkozik, amikkel a "kids art table with paper roll" kifejezést a keresőbe bepötyögve barátkozhatunk. Egyszerű fehér papírtekercset az Ikeában találunk.

Néha elábrándozom, milyen jó is lenne egy ilyen komplett, tárolásra is alkalmas, nagy felülettel rendelkező munkaállomás:

art_space_1.jpg

2. Állványos megoldások

Ha kevesebb a hely, vagy a művész egy nagy ív papír és tábla előtt képes csak átszellemülni, akkor ajánlott a rajztábla. Vigyázat, tipegőknek nem javasolt, mert a táblának támaszkodva könnyen felborulhatnak művestül-mindenestül, mégpedig mindkét irányba. :(

art_space_6.png

Az ikeás verzió egyik oldalára filccel rajzolhatunk.

3. Kreatív fal

Nagy népszerűségnek örvend és ma már sok színben elérhető a táblafal. Az előző lakásunkban a konyhában kapott helyet: olykor a menüt firkantottam rá, vagy szülinapi dekorációt rajzoltunk, és egyébként is sokszor lefoglalta a Mackót, amíg én konyhatündérkedtem. Azzal azért számoljunk, hogy alatta krétaporos lesz a padló, amit kb. 15 másodperc alatt összesöpörhetünk. Viszont emiatt ágy fölé nem javasolt (bár sok ilyen fotóval találkozhatunk a neten).

art_space_10.jpg

art_space_13.jpg

Mágneses réteggel megbolondítva:

art_space_15.jpg

Egy unalmas szekrényt is feldobhatunk vele (nem vitás, hogy pilleszéken gebeszkedve még izgalmasabb a móka :) ).

art_space_9.jpg

A falra rögzített rajztekercs előnye, hogy tetszőleges hosszúságúra vágható. Nagyon tetszik az alábbi kialakítás. A budai Törökméz reggelizőben találkoztam ilyennel, ők egyedileg gyártatták, és tekercses csomagolópapírt vásároltak hozzá.

art_space_8.jpg

Kevésbé dizájnos verzió függönyrúdból is fabrikálható, részletes útmutató pl. itt elérhető. 

Az utóbbi kettőt (táblafal + rajztekercs) kombinálni is lehet ám:

art_space_7.jpg

art_space_11.jpg

De legfőképpen ezt tartsuk szem előtt:

pardon_the_mess.jpg

:)))

A bejegyzés forrásait a képekre kattintva elérhetitek. A témában még több ötletet találtok a Pinterest albumomban.

Amennyiben tetszett a poszt, köszönöm szépen, ha megosztjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://tutumutti.blog.hu/api/trackback/id/tr1112460371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása