Tutumutti

Motiválj kreatívan! Jutalompalota gyerekeknek

2017. szeptember 10. - Tutumutti

Őszintén szólva eddig nem voltam híve a magatartástábláknak, és bevallom, voltak kételyeim azzal kapcsolatban, beválik-e nálunk. Attól tartottam, hogy esetleg versengést keltene a gyerekek között, és nem szerettem volna kihangsúlyozni a rendetlenkedéseiket sem.

A férjem végül meglepetésként készítette el. A szabályokat pedig - a családunk igényeinek megfelelően - ketten együtt testre szabtuk.

tutumutti_jutalompalota_1_1.png

A jutalompalota a hűtőszekrény falán kapott helyet. Leginkább talán egy dobókocka nélküli társasjátékként lehet jellemezni. De dekorációnak sem utolsó. :)

tutumutti_jutalompalota_2_1.png

Így készült:

Az elkészítéséhez rajzpapír tekercsre, dekortapaszra, ceruzákra és hűtőmágnesre van szükség. A tekercsből levágott hosszú csíkot dekortapasszal a hűtő oldalára rögzítettük, Apa ceruzával röpke 40 perc alatt ripsz-ropsz felfirkantotta a zegzugos palotát, a gyerekek választottak maguknak hűtőmágnest (ez a bábu), és kész is. :)

Így működik:

A startmezőt a három trónoló állat jelöli, és a célt pedig a zászló:

tutumutti_jutalompalota_4_1.png

A képkeretekben rejtőznek a szabályok:

tutumutti_jutalompalota_3_1.pngA szabályokat teljesen egyénileg alakíthatjuk ki attól függően, milyen területen szeretnénk motiválni a gyerkőcöket. Nálunk előrelépés a következő esetekben történhet: evés, rendrakás, alvás, öltözködés. Illetve van egy plusz lehetőség, amit a szív jelöl: Anya adhat egy vagy több gyereknek +1 pontot valamilyen extra jócselekedetért. (Már két napja nem kaptak extra pontot, ejha!)

Ha például este csendben lefeküdtek, akkor másnap egyet előre léphetnek. Ha viszont dorbézoltak éjjel, akkor nincs se előre-, se hátralépés.

Visszalépés a közlekedés és a verekedés terén áll fenn. Például ha kézen fogva sétáltak a járdán, akkor nincs előrelépés. Ha viszont óvatlanul előreszaladtak a futóbiciklivel, bizony egyet vissza kell lépniük. 

 Tippek a sikeres megvalósításhoz - személyes tapasztalataink alapján:

  • Titkolózzunk! Kedvet kaphatnak a gyerekek a játékhoz, ha már a tábla készítését "felhajtás" övezi. A három porontyunk kíváncsian figyelte, ahogy felhelyezzük a papírt a hűtő falára, aztán Apa nagy titkolózás közepette felrajzolja a vadregényes kastélyt.
  • A bábu szerepe. Olyan bábukat válasszunk, amikért odavannak a gyerekek! Lehet fényképes hűtőmágnes, mágneses textilfigura (pl. a Vavilótól), készíthetünk mi is egyedi ábrát kartonból (a hátoldalára mágneslap a hobbiboltokban beszerezhető).
  • Kell egy közös cél! Hetek óta hallgatjuk, hogy a gyerekeink játszóházba szeretnének menni. Ez egy reális cél, szívesen elvinnénk őket. Ha mindhárman felérnek a kastély tornyába, el is megyünk! Tényleg jobban viselkednek, amióta ezért "dolgoznak". Még nem értek célba, de remélhetőleg a végén közösen drukkolnak majd a sereghajtónak. :)
  • Csak tömören! Első nap röviden ismertessük a tábla működését: honnan indulunk (a pandás / majmos / cicás trónokról), merre vezet az út (a táblán ezt nyilak jelölik), hol a cél (a zászlót kell elérni), mikor lépünk előre / hátra (a szabályokat a képkeretek rejtik), melyik kategória mit takar (pl. az alvás az esti lefekvést és a délutáni szundit is magában foglalja), mikor ér véget a játék, mi a jutalom stb. 
  • Hasznos, ha a szülők előre átgondolják a szabályokat. Teljesen egyéni, milyen területekre vonatkoznak a szabályok: vegyük számba, miben érdemes fejlődniük a gyerekeknek, és mik azok a területek, amiket képesek elvégezni és szeretnénk is motiválni őket erre.
  • Ne bonyolítsuk túl a szabályokat! Ne válasszunk túl sok tényezőt, mert az a cél, hogy a gyerkőcök napközben is többé-kevésbé észben tartsák őket. 
  • A szabályok legyenek lényegre törőek! Azt például nehéz behatárolni, hogy viselkedj rendesen vagy légy szófogadó. Határozzunk meg konkrétumokat.
  • Csak a közösen töltött időt értékeljük! Hogy milyen harcok zajlanak az óvó nénivel, azzal most ne foglalkozzunk.
  • Legyünk következetesek! Enélkül nem fog menni. A következetesség egyrészt a fair értékelésre irányul, másrészt arra, hogy minden nap végén álljunk meg a jutalomkastély előtt és lépjünk a bábukkal. Nálunk ez a nap utolsó lépése lefekvés előtt, útba is esik a tábla a fürdőből a gyerekszoba felé menet. Arra is kiváló, hogy lezárásként a gyerekek összegezzék a nap történéseit.
  • Számukra az egész csak játék. Ne a feddésen, számonkérésen legyen a hangsúly! Nyilván helyes, ha a nap végén is átgondolják a rosszaságukat, így legközelebb talán nem fordul elő. De a lényeg az, hogy szép lassan haladnak egyre feljebb. A zegzugos kastély, az aranyos bábuk - gyerekszemmel nézve játék, hadd élvezzék!
  • Éljünk a lehetőséggel! Nyilván nem a gyerekek megfélemlítésére gondolok, de például a reggeli öltözködés gördülékenyebben fog menni, ha finoman emlékeztetjük a porontyokat az esti "elszámolásra".

A tábla motiváló ereje mindhárom gyereknél működik, gördülékenyebben telnek a napjaink, amióta használjuk. Remélem, átjön az írásomból, hogy az egész egy játék: a gyerekeink elvarázsolva nézegetik a táblát napközben is, további mágnesekkel öltöztetik az ördögöt, este pedig lelkesen kuporognak a hűtő oldala előtt, és izgatottan várják, hogy rájuk kerüljön a sor. Az elején bizony megfordultak az ördög közelében, de nyilván többet lépnek előre, mint hátra, így a nap végén kis szívükben elégedettséggel masíroznak az ágyikójukba. :)

tutumutti_jutalompalota_4_1.png

Ha tetszett a poszt, megköszönöm, ha megosztjátok. Ajánlom figyelmetekbe rendszeresen frissülő Facebook oldalamat, ahol sok-sok további ötletet, tippet találtok. Hírlevelemre a blogfelület jobb oldalán tudtok feliratkozni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://tutumutti.blog.hu/api/trackback/id/tr7012813228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása