Tutumutti

Hogyan készíts finom és egészséges, gyerekbarát baracklekvárt?

Letölthető recepttel

2017. augusztus 09. - Tutumutti

A legutóbbi bejegyzésben már belengettem, hogy baracklekvár fortyogott a boszorkányüstben! :) Gyerekbarát - finom és egészséges - verziót készítettem.

MITŐL GYEREKBARÁT?

Fő jellemzői:

  • Kevés cukorral készült, tartósítószer helyett egészséges pektinnel, ami 100%-ban természetes zselésítő anyag (bioboltban kapható).
  • Különös ismertetőjegye, hogy élénk narancssárga (baracksárga) színét még télen is megőrzi.
  • Állaga éppen megfelelő: nem is kemény, nem is túl folyós.
  • Az elkészítése nem vesz igénybe sok időt (max. 1 óra az egész), így a gyerekeknek nem kell Anyát sokáig nélkülözni. :)
  • Tényleg nagyon finom - hogy álszerénység nélkül legyen mondva! :) 

A RECEPT

Íme a recept, amit innen pdf-ben is letölthettek:

gyerekbarat_baracklekvar_tutumutti_blog.png

Aki a citromos ízt kevésbé preferálja, ne a pektin előtt tegye hozzá a citromot, hanem kóstolja meg a lekvárt a pektin belekeverése után. A citruspektintől ugyanis alapból kicsit citromos a végeredmény.

EXTRA TIPP

Az üvegbe töltéshez speciális befőző tölcsért használtam, amin a hagyományos tölcsérnél nagyobb lyuk található, így a befőtt és lekvár könnyedén átfolyik rajta. Jelentősen megkönnyítette a munkám, mert nem folyt az üveg külső oldalára (és a tűzhelyre) a lekvár, így sok takarítástól megkímélt. A miénk ilyen, a vivre-ről van, de most épp nem kapható:

gyerekbarat_baracklekvar-2.png

A neten is rendelhető (befőző tölcsér vagy befőtt betöltő tölcsér néven fut), és konyhafelszerelési boltokban is lehet vásárolni, de házilag is készíthető ásványvizes palackból.

GYEREKBARÁT DEKORÁCIÓ

Az előző posztban emlegetett minionos mellett egyelőre ezek a díszítések születtek: 

A feliratozógép jó barátom mostanában, tervezek is egy bejegyzést a betűs játékokról, amiben ennek osztom az egyik főszerepet. Az "Enyém a vár, Tiéd a lekvár" feliratnál a második tagmondat a lényeg, ugyanis ezt ajándékba szánom. :) A ventilátoros a nagyfiam régi (pandák előtti) szenvedélyére utal, és igazából már csak bennem ébreszt nosztalgikus emlékeket. :) Az elefántot még egy Djeco katalógusból vágtam ki valamikor, a minionoshoz pedig a partyból maradt zászlófüzért hasznosítottuk újra.

gyerekbarat_baracklekvar_1.png

Ebből az adagból 20 üveg lett, de már várom a kánikula végét, hogy megint konyhatündérkedhessek egyet, így talán télre elég lesz a készlet! Remélem, nem ér véget addig a szezon.

Ha tetszett a poszt, megköszönöm, ha megosztjátok.

Ajánlom figyelmetekbe rendszeresen frissülő Facebook oldalamat, ahol sok-sok további ötletet, tippet találtok. 

Havonta érkező hírlevelemre a blogfelület jobb oldalán tudtok feliratkozni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://tutumutti.blog.hu/api/trackback/id/tr5312730580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peetee 2017.08.10. 15:38:01

Nagyanyáink 1000éves trükkje a biobolt meglátogatása helyett a pucolás "elmulasztása" mivel a héjában van elég pektin ahhoz, hogy besűrűsödjön, és ne legyen se túl kemény se túl lágy. Turmixolásos aprítással is működik, és idén (sem) pucoltam: apróra vágtam a főzőedénybe, 20perccel a forrás után alaposan átturmixoltam és további 1 órán át főztem, ezalatt a héj szétesett teljesen. Nem mondom, hogy nem kell gyakorlat hozzá az első 2-3 nekem sem lett tökéletes (de még bőven az ehető kategórián belül), de megéri kísérletezni vele, mert megspórolható a biobolt látogatás és az egyébként elég macerás hámozás is! Pacsi

Peetee 2017.08.10. 15:40:21

@Peetee: Plusz idén csináltam egy kisebb adagot (3kg barackkal, 5üveg lett belőle) a nagyonklasszikus módon: kimagozás, héja rajta, fél barackokat lecukrozom 2-3órára, aztán ~7órán át rotyogtatni, félóránként megkeverni, amíg szét nem fő teljesen. Kiváncsi leszek, hogy ízben lesz-e bármi eltérés a többihez képest...pár hét múlva kiderül :)

Tutumutti 2017.08.10. 16:31:55

@Peetee: A pucolást én is elmulasztom. :) Szerintem finomabb is a lekvár a barack héjával.
Pektin hozzáadásával a főzés idején lehet spórolni, gyorsan besűrűsíti a lekvárt.

szsuzsanna 2017.08.11. 10:18:12

Kár, hogy már rég leérett a sárgabarack!
süti beállítások módosítása